Borstprothesen

Heeft u een mastectomie of een andere borstoperatie ondergaan dan kunt u als de wond helemaal genezen is kiezen voor een borstprothese. Dit duurt ongeveer minimaal 6-8 weken na de operatie.

Afhankelijk van uw ziektegeschiedenis, behandeling of wensen en levensstijl wordt een borstprothese aangemeten. Een borstprothese wordt gedragen in een hoesje van een prothese- bh.

Omdat iedere vrouw anders is, bestaan er verschillende vormen en materialen van diverse leveranciers. De meeste borstprothesen zijn van siliconen en omgeven met een huidvriendelijke folie, of de rugzijde is bedekt met ademende microvezel.

De prothese is van veelzijdig, huid- en lichaamsvriendelijk materiaal, dat het vrouwelijk borstweefsel het meest natuurlijk nabootst. Het voelt zacht aan, is vocht regulerend en neemt snel de lichaamstemperatuur aan dat u zekerheid en zelfvertrouwen geeft.

Volledig, deel/shaper of contact-prothese

Samen met uw mammacare-adviseur bepaalt u het model en de keuze voor een volledige of deelprothese. De huidige volledige prothesen zijn veelal licht in gewicht.

Een deelprothese / shaper kan een oplossing bieden aan vrouwen die een borstsparende operatie of een andere ingreep aan de borst hebben ondergaan en asymmetrie/ verschil in cupmaat ondervinden.  Deelprothesen zijn bijzonder licht en soepel en hebben vaak dunne randen om te zorgen voor een vloeiende onzichtbare overgang.

Een deel/shaper prothese kan tevens heel goed bij een borst-reconstructie een (tijdelijke) oplossing bieden indien er tussentijds compensatie nodig is. Ze creëren een mooie natuurlijke symmetrie en zijn eenvoudig aan te passen.

Er bestaan ook volledige hecht– of contactprothesen. Een contactprothese is een siliconen prothese met een speciale plaklaag die direct op de huid bevestigd wordt. Het is over het algemeen een lichte prothese. De contactprothese past zich direct aan de huid aan en volgt alle bewegingen van het lichaam. Het vermindert de druk op de schouders- wat een voordeel is voor vrouwen met schouder-nekklachten, lymfoedeem en een grotere cupmaat.

De contactprothese kan pas zes tot twaalf maanden na de operatie aangemetenworden.

Zwem / Sport-prothese

Zwemprothesen zijn lichter dan een gewone borstprothese omdat zwemkleding minder steun kan geven dan een bh. Deze borstprothesen hebben een golvende vorm aan de onder- en achterzijde, wat bevorderlijk is voor de lucht- en waterdoorstroming. Bovendien is de film rond de zwemprothese extra bestand tegen chloor, hitte en zout water. Een zwemprothese is eenvoudig te plaatsen in het hoesje van een goed zittend prothesebadpak, bikini of tankini. De zwemprothese of de Anita Active serie is daarnaast ook heel geschikt voor het sporten. De luchtkamers voorkomen dat de huid volledig wordt afgesloten en kan het sterk transpireren door sportieve inspanningen of door gebruik van bepaalde medicatie voorkomen worden.