Borstprothesen
Wanneer de wond na een borstoperatie helemaal genezen is kunt u kiezen voor een definitieve prothese. Dit duurt ongeveer minimaal 6-8 weken.
Afhankelijk van uw ziektegeschiedenis en/of behandeling, uw operatiegebied, wensen en levensstijl wordt een borstprothese aangemeten. Een borstprothese wordt gedragen in een hoesje van een bh.

Omdat iedere vrouw anders is, bestaan er verschillende vormen en modellen van verschillende merken. De meeste borstprotheses zijn van siliconen en omgeven met een huidvriendelijke folie. Dit is een veelzijdig, huid- en lichaamsvriendelijk materiaal, dat het vrouwelijk borstweefsel het meest natuurlijk nabootst. Het voelt zacht aan, is vocht regulerend en neemt snel de lichaamstemperatuur aan dat u zekerheid en zelfvertrouwen geeft.

Volledig, deel of contact-prothese
Samen met uw mammacare-adviseur bepaalt u het model en de keuze voor een volledige of deelprothese. De huidige volledige protheses zijn veelal lichtgewicht protheses. Deze zijn aanzienlijk lichter dan prothesen van zo’n 10 jaar geleden.

Een deelprothese kan (evt. tijdelijk) een oplossing bieden aan vrouwen die asymmetrie/ verschil in cupmaat ondervinden na een borstsparende operatie, borst-reconstructie, biopsies of een natuurlijke asymetrie.

Er bestaan ook volledige hecht- of contactprotheses. Een contactprothese is een siliconen prothese met een speciale plaklaag die direct op de huid bevestigd wordt. Het is over het algemeen een lichte prothese. De contactprothese past zich direct aan de huid aan en volgt alle bewegingen van het lichaam. Het vermindert bijvoorbeeld de druk op de schouders- wat een voordeel is voor vrouwen met schouder-nekklachten, lymfoedeem en een grotere cupmaat.

De contactprothese kan pas zes tot twaalf maanden na de operatie aangeschaft worden.

Zwemprothese
Zwemprotheses zijn lichter dan een gewone borstprothesen omdat zwemkleding minder steun kan geven dan een bh. Deze borstprothesen hebben een golvende vorm aan de onder- en achterzijde, wat bevorderlijk is voor de lucht- en waterdoorstroming. Bovendien is de film rond de zwemprothese extra bestand tegen chloor, hitte en zout water. Een zwemprothese is eenvoudig te plaatsen in het hoesje van een goed zittend prothesebadpak of tankini.